Delgivning

Delgivning är ett juridiskt begrepp som innebär att ett dokument, en dom eller ett beslut överlämnas till en person på ett dokumenterat sätt. Delgivning är till för att senare tjäna till bevis, till exempel i en rättegång eller för att någon framställt ett krav eller för att visa att preskriptionsavbrott skett. Tidpunkten för delgivningen kan styra tidsgränsen för överklagande.

Det vanligaste är att ett dokument skickas eller lämnas till den som ska delges, men om det som skall delges är av liten omfattning kan delgivningen i vissa fall göras muntligt, till exempel på telefon.

I vissa fall, främst när det är många som ska delges eller när den som skall delges inte går att få tag på kan delgivning göras på andra sätt. Informationen som ska delges (eller ett meddelande om var informationen finns tillgänglig) kan anslås offentligt eller annonseras. Den kan också lämnas i den söktes bostad eller fästas på dörren till bostaden, så kallad spikning.

För att myndigheten ska kunna visa att handlingen delgetts och när det gjorts använder de ofta delgivningskvitton som den som får handlingen undertecknar och sänder tillbaka. Ett säkrare sätt är genom stämningsman.

Sverige och Finland reglerar delgivning i respektive lands delgivningslag.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search